Ax vs Diferenţial: Care este diferenţa?

Una dintre cele mai esențiale caracteristici ale unei mașini este capacitatea de a se întoarce. O mașină care nu poate întoarce este inutilă. Ce piese fac ca o mașină să se poată întoarce? Răspunsul este diferenţialul şi puntea

Ce este un diferential? Ce este o osie? S-ar putea să vă întrebați chiar care este diferența dintre un diferențial și o osie. 

Un diferențial este esențial pentru axă și lucrează împreună pentru a vă menține roțile în mișcare.

Ce este o axă?

Una dintre cele mai de bază componente ale mașinilor, axa este partea în formă de tijă a mașinii dvs. care este responsabilă pentru rotirea roților și, în cele din urmă, suportă greutatea vehiculului dumneavoastră pe roți. 

Motorul este cel care alimentează direct axa, dând putere axei pentru a roti roțile.  

Ce este un diferențial

Axa unui vehicul conține diferențial și este esențială pentru capacitatea mașinii de a se întoarce. Când vehiculul dvs. finalizează o viraj, anvelopa mașinii dvs. trebuie să se rotească mai repede decât roata atașată axului din interiorul mașinii. Diferenţialul este piesa care face totul posibil, făcându-l esenţial pentru axa maşinii.

 

Diferite tipuri de diferențiale

  •  Diferențiale deschise: Un tip foarte comun de diferențial care utilizează o serie de trepte de viteză pentru a alimenta axele. Acestea vor fi găsite cel mai probabil pe vehiculele tale medii. 
  •  Diferențiale cu alunecare limitată: cele mai bune pentru vehiculele grele, cu o capacitate mare de remorcare sau un nivel mai ridicat de performanță, acest tip de diferențial blochează părțile laterale ale osiei în cazul în care vehiculul își pierde tracțiunea. 
  •  Diferențiale cu vectorizare a cuplului: Acest diferențial este foarte avansat din punct de vedere tehnologic. Citește o serie de intrări de la vehiculul dvs. prin intermediul senzorilor, cum ar fi sistemul de direcție și condițiile drumului, pentru a le ține cont înainte de a distribui puterea către roți.  

Care este diferența dintre un diferențial față și spate?

În acest caz, ceea ce contează este ce fel de mașină aveți. Dacă conduceți cu tracțiune față, diferențialul va funcționa în apropierea transmisiei. Dacă aveți o tracțiune spate, diferențialul va fi găzduit între roțile din spate. Acesta este modul în care motorul va alimenta apoi virajul. 

Cum să-ți dai seama dacă ai nevoie de o nouă axă sau diferenţial?

A avea un diferențial sau o osie deteriorat este extrem de periculos și trebuie reparat imediat. Cu oricare dintre aceste piese funcționează defectuos, semnele remarcabile că o axă sau diferențial are probleme sunt:

  • Zgomote ciudate, zgomote, care provin de la roți la accelerare sau la viraj.
  • Scurgere de ulei. 
  • Există daune inexplicabile la anvelopele dumneavoastră. 
  • Plăcuțele de frână nu sunt aliniate. 

Cauciucurile mașinii tale fac un zgomot ciudat sau prezintă avarii? Căutați piese auto de care ați putea avea nevoie pentru a vă repara mașina? Ești nou în privința mașinilor în general? Dacă sunteți ca numărul de proprietari de mașini care nu sunt siguri despre cum să abordeze repararea mașinii lor, atunci este posibil să aveți câteva întrebări despre piese și scopurile acestora. Consultați celelalte articole de pe blogul nostru pentru a afla mai multe!