La cat timp se schimba uleiul de motor, dupa parerea specialistilor

Cea mai des intalnita intrebare in randul soferilor,mai ales in randul soferilor incepatori este „La cat timp se schimba uleiul?”.La aceasta intrebare nu se gaseste o singura varianta de rapsunsul, depinde de mai multi factori.Ce este de facut in aceasta situatie?lucrurile se invata treptat,mai ales ca in zilele noastre masina a ajuns sa fie o necesitate si de aceia intretinerea unei masini este un aspect care nu trebuie neglijat.In acest articolo vei afla cele mai inportante sfaturi pentru ingrijirea propriului autotorism.

Uleiul de motor este unul dintre cele mai inportante fluide ale masini si indeplineste mai multe roluri.Uleiul de motor are in primul rand are rol de lubrifiant.El ajuta la raicirea componentelor motorului,inlatura depunerile in urma procesului de ardere,ofera protectie anti-coroziva si in plus asigura etansarea componentelor din care este format.

Ca uleiul motorului sa isi pastreze toate aceste proprietati,alegerea uleiului de motor nu trebuie facuta nicodata „dupa ureche”.Pentru a afla tipul uleiului potrivit pentru modelul masini dvs puteti consulta cartea de identificare a acestuia.

  1. La cati kilometri se schimba uleiul?

Schimbul de ulei este cea mai inportnata etapa pentru buna functionare a motorului,care face parte din procedura de revizie a masini.Potrivit oamenilor  de specialitate in domeniul auto ar trebuie sa se faca la 10.000-15.000 Mii de Km in functie de producatorul auto(si poate fi diferit si in functie de tara) sau din an in an in cazul in care nu se fac numarul de Km.Ca si exemplu pentru un anumit  tip de masina,producatorul recomanda schimbul de ulei la fiecare 15.000Km  daca acest tip de autovehicul circula in Germania,in timp ce acelasi tip de autovehicul care circula in Romania este sugerata schimbarea uleiului la 10.000Km.Explicatia pentru aceasta diferenta este ca drumurile sunt de o calitate mai proasta in cea de-a doua varianta iar nivelul de poluare este mai crescut,ceia ceea ce conduce la uzarea mai rapida a uleiului.

Iar daca ai o masina mai veche si vrei sa o pastraz in cele mai bune conditii, se recomanda sa faci schimbul de ueli si filtre la 5000 de Km.Acest   interval este valabil si daca ai un stil de condus mai sportiv,rulezi cu viteze mari sau ai nevoie ca totul ra functioneze perfect.

O alta intrebara des intalnita este „De ce se uzeaza uleiul de motor?”.Avand in vedere rolul lui de ungere a componentelor motorului si reducerea fortei de  frecare intre piesele metalice,dupa o folosire repetata,calitatile de vascozitate ale acestuia scad,astfel incat nu  isi mai poate indeplini  cel mai inportant rol acela de a unge piesele componete ale motorului.

De ce trebuie sa inlocuiesti uleiul la timp?In primul rand si cel mai inportant daca nu este schimbat la timp exsista riscul ca motorul sa se deterioreze mult mai rapid.Pe langa acest lucru chiar si filtrul de ulei se poate infunda,fiind absorbite in componentele sistemului de ungere.

  1. Necesarul pentru schimbul de ulei de filtre

Atunci cand  esti nevoit sa faci revizia masini,uleiul nu este singurul care trebuie schimbat ci este necesar si schimbul de filtru de combustibil la unele modele,filtru de ueli,filtru de aer si filtru de polen sau de habitaclu cum mai este denumit.

In primul rand trebuie sa ai in vedere tipul de ulei,vascozitatea si cantitatea acestuia care este recomandat de catre producator pentru modelul tau de masina.Daca nu sti aceste lucruri  le poti afla din cartea tehnica a masini.Pentru un autovehicul de dimeniuni normale vei avea nevoie de aproximativ 4-6 litri de ulei.

Filtrele se aleg,de asemnea,de indicatiile producatorului masini.

Desi schimbarea uleiului nu este o actiune foatre complexa si complicata este recomandat sa apelezi la serviciile unui service auto autorizat.Ai nevoie de unelte,trebuie sa respecti anumiti pasi de lucru,iar la final sa resetezi computerul de bord,care iti indica cati km ai parcurs de la ultima revizie.In plus schimbarea filtrelor este o treaba pentru care e foarte inportanat sa apelezi la personal calificat.

Cel mai inportant este sa respecti recomandarile producatorului masini in ceia ce priveste intervalul al schimbului de ulei si de filtre,alege consumabile de calitate deoarece uleiul este viata motorului si mergi la un service auto pentru inlocuirea lor.Astfel ai siguranata ca iti pastrezi autotorismul in cele mai bune conditii.

  1. Intrebari si Raspunsuri Fregvente
  • La ct timp se face schimbul de ulei ?

Uleiul se schimba in general la 10.000-15.000 Km sau la un an,dar poate varia in functie de mai multe criteri.Daca autotorismul este mai vechi sau conduci mai sportiv,ar fi recomandat sa faci revizia mai des,adica la 5000 Km.

  • La cati kilometri se schimba uleiul diesel?

La motoarele diesel recomandarea specialistilor este de 10000 km insa acest interval depinde si de drumurile pe care circuli si de modul in care conduci.Daca circului des in orasi ar fi recomandat ca  uleiul si filtrele sa le schimbi mai des,deoarece acestea se pot infunda mai frecvent la un automobil care merge subturat.

  • La cati kilometri trebuie schimbat uleiul la benzina?

In cazul unui autotorism pe benzina,este valabil 10-15 mii Km sau un an pentru schimbul de ulei.Dar totusi daca te pregtesti de un drum mai  lung cum ar fi o vacanta in stainatate ar fi indicat sa inlocuesti uleiul chiar mai devreme de la inplinirea acestui termen,pentru a te asigura ca totul va functiona in parametri normali.